majsmat

majsmat

måndag 24 december 2012

Mjölkfri knäck


Knäck hör till julen, även om man måste hålla sig från mjölkprodukter. Och har man inte ätit knäck kokt på vispgrädde och smör just innan, så smakar de här alldeles utmärkt! Av det här receptet blir det ungefär 40 styck knäck.

1 dl iMat (havregrädde från Oatly)
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
½ msk ekologisk kallpressad kokosolja
½ dl hackad ekologisk mandel

Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Koka kraftigt i 15-20 minuter (eller till 120-124 grader).  Hacka mandeln. Ställ ut 40 knäckformar på en plåt täckt med ett halvt ark bakplåtspapper. Lite rapsolja på båda sidor av bakplåtspappret gör att varken det eller knäckformarna glider runt när de ska fyllas. Gör ett kulprov i en kopp med kallt vatten för att se om knäcken är klar. Rör ner hackad mandel och kokosolja i den färdiga knäcksmeten. Fördela smeten med en eller två skedar i knäckformarna. Låt stelna och förvara svalt.

För att istället göra chokladkola, rör ner en matsked kakao tillsammans med grädde, sirap och socker och hoppa över mandeln på slutet. Häll upp kolasmeten som klarar kulprov i en liten form klädd med bakplåtspapper. När kolan har svalnat kan den skäras eller klippas i lagom stora munsbitar. Klä in kolorna i bitar av bakplåtspapper och förvara svalt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar