majsmat

majsmat

fredag 8 februari 2013

Grön ärtsoppa

Grön ärtsoppa har många gånger varit middagsräddaren i nöden. Ingredienserna finns nästan alltid hemma, med lök i skafferiet och ärtor i frysen. Och det tar inte mer än 15-20 minuter att göra den. Ibland äter jag soppan helt neutral, men andra gånger har jag smaksatt den med riven pepparrot eller lite finrivet citronskal. Nybakat bröd är så klart gott till, men även knäckebröd fungerar fint.


Till ärtsoppan behövs:

1 gul lök
rapsolja
500 g frysta gröna ärtor
7,5 dl vatten
1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
1 dl havregrädde
ev riven pepparrot eller citronskal

Gör så här:
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i lite rapsolja i en kastrull. Häll på vattnet, lägg i buljongtärningen och koka upp. Lägg i de frysta ärtorna och och koka i 5 minuter. Mixa soppan slät. Häll i havregrädden och värm på igen. Ät som den är eller smaksätt med lite riven pepparrot eller finrivet citronskal. Gärna med nybakat bröd eller en bit knäckebröd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar