majsmat

majsmat

torsdag 1 maj 2014

Nässelpesto

Pesto smakar fantastiskt till nästan allt; sallader, pasta, bröd och grillat, och pesto kan göras i så många olika varianter. Här är en vårig pesto gjord på nässlor.


1/2 l späda nässlor eller toppskott, lätt packade
en handfull persilja
bladen från ett par myntakvistar
1/2 dl solrosfrön, ev rostade
1/2 dl valnötter
saften från 1/2 citron
1 dl olivolja
1 dl riven parmesanost
lite flingsalt

Tvätta av och förväll nässlorna i 5 minuter i kokande vatten. Lägg ner i en skål med kallt vatten. Krama ur all vätska. Det blir ca 1 dl förvällda nässlor. Rosta eventuellt solroskärnorna några minuter i en torr, het stekpanna. Passa noga så att de inte bränns. Mixa nässlor, persilja, mynta, solrosfrön, valnötter, citronsaft och olivolja med mixerstav eller liknande. Blanda ner parmesanosten och smaka av med salt. Späd ev med mer olja för lösare konsistens.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar