majsmat

majsmat

måndag 25 maj 2015

Indiska kycklingspett med gurksallad


Den första måltiden vi åt från 2,4-kiloskycklingen var indiska spett gjorda på bröst- och lårfiléer. Jag marinerar köttet i en röra av kryddor, cashewnötssmör och citron, där cashewnötssmöret och citronen får ersätta yoghurt. Marinaden får en krämig konsistens och en lätt syrlighet, liknande den som finns i yoghurt. Till både marinaden och den tillhörande gurksalladen använder jag mynta, som just nu står riktigt frodig och fin ute i rabatten som innehåller allt från mynta och akleja till jordgubbar och timjan.


Till mina 7 spett använde jag:

600 g kycklingfilé
1/2 dl cashewnötssmör
saften från 1 citron (ca 4 msk)
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk riven färsk ingefära eller 1 tsk torkad mald ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk sambal
1/2 tsk salt
svartpeppar
2 msk finstrimlad mynta

6-8 träspett lagda i blöt i vatten

Lägg träspetten i blöt. Blanda ihop cashewnötssmör, citronsaft, pressad vitlök, olivolja, riven ingefära, gurkmeja, paprikapulver, sambal, salt och svartpeppar i en lite större skål. Dela kycklingen i ca 2x2 cm stora bitar. Lägg ner kycklingbitarna i marinaden och rör runt. Finstrimla myntan, tillsätt den och rör runt så att allt blandas.


Låt stå och marinera några timmar i kylskåp. Gör under tiden gurksalladen.

Trä upp kycklingbitarna på de blötlagda träspetten.


Grilla på grillpanna ca 15 minuter eller på utegrill ca 12 minuter. Vänd helst bara en gång, så blir det fina grillränder. Kycklingen är färdig när köttsaften är klar och inte rosa.


Till spetten gjorde jag en frisk och myntafylld gurksallad:

1/2 gurka
saften av 1/2 citron
1 msk olivolja
en näve myntablad
salt och svartpeppar

Skala gurkan på längden, så att den blir randig. Dela gurkan i halvor på längden och skär sedan i halvmånar. Lägg gurkan i en skål och tillsätt citronsaft, olivolja och finstrimlad mynta. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå i kylskåp fram till servering.


Servera de grillade kycklingspetten med gurksalladen och basmatiris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar