majsmat

majsmat

torsdag 20 augusti 2015

Squashbröd på havre och bovete


Nu är tiden med squash i överflöd och vi äter squash flera gånger i veckan. I år har jag tre sorters sommarsquash; grönspräcklig avlång Genovese, gul avlång Atena Polka och vit musselsquash/tefatssquash Custard White. Först, mest produktiv och godast hittills har Genovese varit. De gula har haft det lite svårt med pollineringen, trots att jag har hjälpt till för hand och de vita tefaten har först nu börjat komma. Även slanggurkan och tomaterna har fått lite mer fart nu när det är så varmt ute.



En favorit är squashbröd och i den här varianten har jag använt havre och bovete istället för vete och havre. Brödet med havre och bovete blir lite kompaktare, men smakar ljuvligt - speciellt delat och rostat.

Till en långpanna:

50 g jäst
1 msk honung
2 tsk salt
6 dl vatten (ljummet (kortare jästid) eller kallt (längre jästid))
450 g riven squash
400 g havregryn (mixade till mjöl) eller havremjöl
360 g bovetemjöl + lite att strö över
15 g fiberhusk

Smula ner jästen i en stor skål. Tillsätt honung, salt och lite av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet och den rivna squashen. Mixa havregrynen till mjöl under några minuter i matberedare (eller använd havremjöl). Tillsätt havremjöl, bovetemjöl och fiberhusk. Rör runt till en kletig deg och låt stå och svälla  10 minuter. Klä en djup plåt med bakplåtspapper. Fördela degen över bakplåtspappret och tryck ut den till ett jämt lager med en vanlig sked (eller oljade/fuktade händer). Strö över lite bovete och använd en degskrapa för att dela degen i 20 bitar.


Täck med bakduk och låt jäsa i 1-1,5 timme (med ljummet vattnen, 2-3 timmar med kallt vatten). Sätt ugnen på 225 grader C. Grädda brödet 30-40 minuter, tills det låter ihåligt när man knackar på det. Ta ut och för över på galler och låt svalna helt.


Bryt sedan itu brödet i skårorna och ät direkt eller frys in mellan lager av bakplåtspapper. Godast är det om man delar bröden och stoppar i brödrosten en liten stund innan de äts.

Brödet är gott med avokado till fisksoppa eller till frukost med rabarbermarmelad och en kopp te eller med riven pepparrot, sallat och lufttorkad skinka eller stekt ägg och majonnäs till ett glas grönkålssmoothie eller kanske skinka, majonnäs och gurkskivor med ett glas kokos- och jordgubbssmoothie.






Förra veckan skördade jag två fina små huvuden blomkål och gjorde ugnsbakade kryddiga blomkålsbuketter. I veckan när jag skulle ut och vattna och titta till det tredje huvudet som var på väg var det en sorglig syn som mötte mig. Sorkar (antagligen) hade varit inne i regnbågslandet och ätit upp halva blomkålshuvudet, bitit av knoppen på tre ytterligare blomkålsplantor och gnagt på ett huvud röd spetskål och knipsat av både vaxbönor och ett par av vaxbönsplantorna. Tråkigt, men är nog delvis pga täckmaterialet och delvis pga den obrukade gräsmarken i närheten. Får se om jag hittar en råttfälla att sätta upp i nättunneln, för täckmaterialet vill jag inte vara utan i odlingen.


Annars ser det fint ut under nätet, med både den röda spetskålen Kalibos som börjar knyta huvuden, broccolin som skjuter nya skott med blomknoppar och vaxbönor som mognar.



Och så har den första knoppen på kronärtskockan Green Globe dykt upp. Och krassen blommar så ljuvligt.




Det ser lite tomt ut i landet nu när bondbönorna är skördare...



...men nu börjar det bli dags att plantera ut de nya små plantorna som står på tillväxt. Hoppas de överlever sorkarnas härjningar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar