majsmat

majsmat

söndag 1 november 2015

Mjölkfri drottningyoghurt och mangoyoghurt


Två varianter som fint kan ersätta frukt- och bäryoghurten till frukost eller mellanmål. E (4 år) gillade speciellt drottningyoghurten och sa att den smakade som yoghurt. Jag gillar båda varianterna - krämigheten, syrligheten och sötman. "Yoghurten" kan toppas med vad man tycker är gott; mer bär, bananbitar, nötter, frön, riven kokos, russin, torkad eller färsk frukt i bitar, müsli, granola.

Drottningyoghurt (1 portion)

1 dl cashewnötter, blötlagda i vatten över natten
1 dl frysta blåbär
1 dl frysta hallon (eller jordgubbar)
1 dl vatten
1-2 dadlar
1 nypa vaniljpulver

Till topping: 1/2 banan skuren i mindre bitar, kokoschips, russin, pumpafrön, frysta hallon smulade i bitar

Lägg cashewnötter, blåbär, hallon, vatten, dadlar och vaniljpulver i en mixer och mixa ordentligt så att det blir en slät och krämig yoghurt.


Det kan ta några minuter att få det helt slätt och man kan behöva skrapa ner längs sidorna med en slickepott ett par gånger. Häll upp i en skål och lägg på toppingen.



Mangoyoghurt (1 portion)

1 mogen avokado
2 dl frysta mangotärningar
1-1 1/2 dl mandelmjölk
1/2 lime, finrivet skal och saft
1 nypa vaniljpulver

Till topping: blåbär, hallon, russin, riven kokos

Dela avokadon, ta bort kärnan och gröp ner avokadoköttet i en mixer. Tillsätt mango, mandelmjölk, finrivet skal och saft från limen och vaniljpulver.


Mixa slätt. Späd eventuellt med lite mer mandelmjölk. Man kan också behöva stanna mixern ett par gånger och skrapa ner längs sidorna med en slickepott. Häll upp i en skål och lägg på toppingen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar